Blog

Terug naar Blog

Virtual reality in de bouw: leuke gimmick of (binnenkort) simpelweg onmisbaar?

Het kan je niet zijn ontgaan, virtual reality is hot. Dat is het al wat langer, maar in de rijtjes met trends voor 2015 kwam virtual reality wel opvallend vaak voor. Dat zette me aan het denken: hoe zit het eigenlijk met virtual reality in de bouw?

Ik herinnerde me een interview dat ik vorig jaar had met Jan en Roy Kamphuis voor een uitgave van de Actie Agenda Bouw en ik dacht: die moet ik te pakken zien te krijgen. Jan Kamphuis is bij BJW Wonen verantwoordelijk voor bedrijfs-, proces- en productinnovatie. Roy Kamphuis is eigenaar van Recreate, specialist in augmented en virtual reality. Ik heb geluk, want ik tref vader en zoon tegelijk via Skype voor een interview voor dit blog. En dat interview maakt indruk.

Het is denk ik goed om te beginnen met een stukje achtergrond. BJW Wonen levert een totaalconcept voor woningbouw renovatie: vernieuwbouw. Het concept is behoorlijk revolutionair. Bij een vernieuwbouw wordt de woning, binnen 8 werkdagen en naar de smaak van de bewoners, geheel voorzien van nieuwe buitenwanden, daken en installaties. Terwijl dat gebeurt kunnen de bewoners gewoon in hun huis blijven wonen. Bij huurwoningen stijgen de maandlasten niet, bij koopwoningen heeft BJW Wonen de financieringsmogelijkheden voorbereid.

Het resultaat is een energiezuinige, comfortabele en gezonde woning. Een woning ook nog, die flink in waarde is gestegen (meer dan 75% van de investering). BJW Wonen garandeert daarbij ook de prestatie van de aanschaf. Klanten lopen dus geen risico.

Mass-customization
Misschien denk je nu: maar dat kan toch helemaal niet? Wel dus. Het lukt BJW Wonen door ‘mass-customization’ en ‘1-stuks-serie-fabricage’ te combineren. Door integraal te ontwerpen en meer dan 95% van de samengestelde (integrale) componenten in één fabriek te produceren is een enorme slag gemaakt in kwaliteit (maatvastheid) en effectiviteit (1-stuks-serie-productie).

Zo is de benodigde ventilatie en verwarming geïntegreerd in de wanden en zijn PV panelen geïntegreerd in het nieuwe dak. BJW Wonen heeft daarbij naar eigen zeggen een maniakale focus op eenvoud. Eenvoud in ontwerp, in productie, in montage ter plekke en in het regelen van de installaties.

Virtual reality = onmisbaar
En daar kom ik op het onderwerp van dit blog: virtual reality. Voor BJW Wonen is virtual reality namelijk noodzakelijk om bovenstaande mogelijk te maken. Het is een onmisbaar onderdeel in het proces van vernieuwbouw. Virtual reality maakt het mogelijk om snel en efficiënt opnames te doen. Om het keuzeproces voor de klant makkelijker te maken en het verkoopproces sneller en eenvoudiger. Kortom: virtual reality maakt de prijs-prestatie verhouding van vernieuwbouw mede haalbaar.

Woningconfigurator te plat
Het was boven een kop koffie dat het idee ontstond om virtual reality in te zetten. Roy had zijn vader al langer aangehoord over zijn ideeën van wat er in de duurzame renovatie van woningen allemaal mogelijk moest zijn. Tot dan toe werkte BJW Wonen met een website met een woningconfigurator, maar dat sprak simpelweg niet genoeg tot de verbeelding.

Jan: “Ook met behulp van een woningconfigurator blijft dat wat je presenteert behoorlijk plat. En het is moeilijk kiezen vanaf een platte tekening. Wat is bijvoorbeeld 8×4 meter? Geen klant die zich dat echt goed voor kan stellen. We wilden onze klanten aan de ene kant een scala aan keuzes bieden, maar ze tegelijkertijd wel efficiënt kunnen laten kiezen. Om het aangenaam te maken voor de klant en om tijd, en daarmee geld, te besparen in het verkoopproces. We wilden de prijs voor de klant immers zo laag mogelijk houden.”

Augmented reality
Zoon Roy kwam met het antwoord. Hij ontwikkelde met zijn bedrijf Recreate speciaal voor BJW Wonen augmented en virtual reality toepassingen voor het vernieuwbouw concept. Augmented reality houdt in dat de opties in de woningconfigurator op het ‘kale’ huis worden geplaatst, waarna deze, met behulp van een app op smartphone of tablet, als schaalmodel in 3D verschijnt.

Zo kan de klant precies zien welke opties visueel welk effect hebben. Door in 3D bijvoorbeeld de nieuwe gevel over de oude te leggen, kan de klant er vanuit alle hoeken naar kijken. Dat maakt het maken van keuzes vele malen makkelijker, omdat de klant de nieuwe gevel al in 3D kan beleven.

Augemented reality in de bouw (Recreate en BJW Wonen)
Je woning virtueel beleven
Virtual reality gaat nog een stap verder. Met behulp van een speciale bril, de Oculus Rift, kan de klant virtueel voor zijn woning gaan staan of er doorheen lopen en op die manier de woning op zijn werkelijke schaal beleven. Hij kan testen hoe een luifel staat en er zelf onder gaan staan. Hoeveel ruimte hij wint met een erker. Hoe een gestucte gevel eruit ziet ten opzichte van een gevel gecombineerd met steen, waar hij het beste de eettafel kan plaatsen.

Virtual reality in de bouw (Recreate en BJW Wonen)
Oculus Rift en xBox controller
Sterker nog, en hier viel mijn mond wel een beetje open van verbazing, de klant kan met de Oculus Rift in combinatie met een xBox controller, zijn huis herinrichten ín zijn eigen huis. Dan kijkt hij bijvoorbeeld door de bril naar zijn huidige keuken en kan hij, door de verschillende mogelijkheden met de controller te selecteren, een nieuwe keuken projecteren over de oude. Of experimenteren met kleuren keukenkastjes.

Past het wel, dat keukeneiland?
En daar houdt het nog steeds niet op. Virtual kan tegenwoordig bijna real life worden. Roy: “We hebben enkele maanden terug een Virtuix Omni besteld. Dat is een soort loopband, waarbij je een band om je middel krijgt die je bewegingen registreert. Waar jij dan loopt op de band, daar loop je in de virtuele wereld ook. En als jij iets oppakt, dan pak je in de virtuele wereld ook iets op.”

Recreate heeft de Virtuix Omni nog niet binnen. Daarom onderstaand Engelstalig filmpje om te laten zien hoe de Virtuix Omni nu vooral nog wordt gebruikt om te gamen.

Roy: “Met de Virtuix Omni kun je klanten door hun eigen woning laten lopen, stoelen laten verplaatsen, laten testen of ze inderdaad makkelijk om het keukeneiland heen kunnen lopen als ze een keukeneiland nemen. De mogelijkheden zijn eigenlijk onbeperkt. De Hydra Stem is een nog nieuwer systeem dat wij ook verwachten dit kwartaal. Hiermee wordt het mogelijk om helemaal vrij rond te lopen, te configureren en alles beet te pakken.”

Eerst de processen op orde
Voor BJW Wonen is virtual reality onmisbaar om het concept van vernieuwbouw haalbaar te maken, maar zonder het concept zou virtual reality ook niet mogelijk zijn. Roy: “Met virtual reality kan tegenwoordig bijna alles, maar voorwaarde is wel dat de processen erachter allemaal goed zijn. Mass-customization maakt dat mogelijk.”

Keuzes maken
Jan: “Je kunt in zo’n app of virtual reality model in theorie een onbeperkt aantal keuzes aanbieden. In de praktijk is dat onhaalbaar met de aantallen materialen, en variaties daarop, die we tegenwoordig hebben. Net zoals het bij een onbeperkt aantal keuzes onhaalbaar is om binnen zo’n korte bouwtijd de prijs-kwaliteit verhouding te bieden die wij bieden.”

“We hebben dan ook eerst uitgebreid onderzoek gedaan naar onze doelgroepen en per doelgroep 3 stijlen ontwikkeld. Binnen die stijlen bieden we ze vervolgens opties om uit te kiezen om het op hun smaak af te stemmen. Dit maakt het mogelijk om het virtual reality model goed in te richten, om de vernieuwbouw binnen 8 dagen te realiseren en om tegen een lage prijs hoge kwaliteit te bieden.”

“En de reacties van onze klanten zijn zeer positief. Ze vinden het prachtig en zijn blij dat wij begrijpen hoe moeilijk zo’n keuzeproces is. Ze voelen zich ook zeker niet beperkt in hun keuzes. Ze hebben meer dan genoeg ruimte om de keuzes naar hun eigen smaak te verfijnen. Daarbij, ze willen ook niet vermoeid worden met allerlei technische details.”

Geen gimmick
Virtual reality is voor BJW Wonen overduidelijk geen gimmick, maar een onmisbaar onderdeel van de business case van vernieuwbouw. Hoe gaat dit zich in de branche verder ontwikkelen denk jij? Gaat de manier waarop we bouwen de komende jaren definitief op z’n kop?

Reactie (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blog

Send this to friend