Vacatures die je maar niet krijgt ingevuld? 6 tips om LinkedIn in te zetten

6 tips om LinkedIn effectief in te zetten voor je bedrijf

De bouw trekt de laatste maanden weer sterk aan en dat is te merken aan het aantal vacatures. Het blijkt echter, misschien wel juist door dat grote aantal vacatures, heel moeilijk om die vacatures goed ingevuld te krijgen. We krijgen van steeds meer bedrijven de vraag hoe zij hier LinkedIn op een effectieve manier voor kunnen gebruiken. Daarom in dit blog 6 tips die elk bedrijf kan inzetten, ook met een (gratis) basisprofiel op LinkedIn.

1. Deel je vacature via je bedrijfspagina op LinkedIn

Er zijn nog steeds bedrijven die geen (actieve) bedrijfspagina hebben op LinkedIn. Een gemiste kans. Een goed ingerichte bedrijfspagina zorgt voor een goede ranking in Google en biedt je de kans je te profileren en de interactie aan te gaan met je volgers. Hoe meer volgers, hoe meer mensen je link met de vacature zien en kunnen verspreiden.

Extra tip: onderzoek heeft al vaker uitgewezen dat updates met beeld beter worden bekeken dan updates zonder beeld. Plaats dan ook altijd een plaatje bij je update, dat trekt de aandacht in de timeline van je volgers.

Vacatures die je maar niet krijgt ingevuld? 6 tips om LinkedIn in te zetten (1)

2. Vraag je medewerkers de vacature met hun netwerk te delen in een update

Vraag je medewerkers om vacatures in hun eigen netwerk te delen. Stel: je hebt 25 personeelsleden die de vacature in hun eigen netwerk delen. Een gemiddeld profiel heeft ongeveer 400 volgers, dan is je potentiële bereik al 10.000 mensen. Natuurlijk zit er overlap in hun netwerken, maar zo kan je vacature wel gratis onder de aandacht komen van heel veel potentiële medewerkers. Onderzoek wijst ook uit dat de meeste vacatures vervuld worden door het netwerk van eigen personeelsleden. En zij zijn tenslotte ook de ambassadeur van je organisatie.

Vacatures die je maar niet krijgt ingevuld? 6 tips om LinkedIn in te zetten (2)

3. Deel je vacature in relevante groepen

Plaats je vacature ook altijd in relevante groepen. Dit kun je alleen met je persoonlijke profiel doen. Plaats je vacature niet tussen de discussies, dit wordt niet gewaardeerd. Elke groep heeft een speciaal tabblad hiervoor: ‘Jobs’. Je vacature komt dan onder de aandacht van een grote doelgroep die zich hoogstwaarschijnlijk nog buiten je directe netwerk bevindt op LinkedIn. Cobouw en Bouwprofs zijn hele actieve discussiegroepen met een grote groep volgers. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de groep BIM Experts als je op zoek bent naar een BIM expert.

Vacatures die je maar niet krijgt ingevuld? 6 tips om LinkedIn in te zetten (3)

4. Zoek naar geschikte kandidaten via de uitgebreide zoekfunctie van LinkedIn

Je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar kandidaten. Gebruik hiervoor de uitgebreide (advanced) zoekfunctie van LinkedIn. Je kunt diverse selecties maken, bijvoorbeeld op ‘keyword’ en ‘location’. Je kunt ook selecteren op ‘zoeken buiten je connecties’. Heb je een geschikt profiel gevonden, dan kun om een connectie vragen om diegene te benaderen. Dat gaat het gemakkelijkst via een groep waar je beiden lid van bent. Handig is ook om de zoekopdracht op te slaan. Hiermee blijf je op de hoogte van veranderingen in je netwerk.
Vacatures die je maar niet krijgt ingevuld? 6 tips om LinkedIn in te zetten (4)

5. Zet LinkedIn posts in als HR instrument

Alweer enige tijd terug lanceerde LinkedIn de LinkedIn Posts, een blogfunctie binnen LinkedIn (gekoppeld aan de persoonlijke profielen). Het mooie aan deze blog-functie: je kunt er veel meer in kwijt dat in een enkele update en al je volgers ontvangen een melding als je een nieuw blog hebt geplaatst. Blogs komen daardoor meer onder de aandacht dan een update.

Denk eens aan de mogelijkheid om deze blog-functie in te zetten als HR instrument, waarbij medewerkers vertellen over hun dagelijkse werk en daarbij de link maken naar een nieuwe vacature. Zo kunnen toekomstige medewerkers een beter beeld krijgen van de organisatie, de beschikbare functies en hun mogelijk toekomstige collega’s. En je werkt direct aan je werkgeversimago.
Vacatures die je maar niet krijgt ingevuld? 6 tips om LinkedIn in te zetten (5)

6. Adverteer met je vacature binnen LinkedIn

Heb je geen succes met de gratis mogelijkheden, probeer dan eens te adverteren. Tegen betaling kun je een vacature 30 dagen tonen op LinkedIn. De vacature verschijnt bij passende kandidaten op de homepage onder ‘Vacatures die u misschien interesseren’. LinkedIn kijkt daarbij naar overeenkomsten tussen de inhoud van de vacature en de inhoud van iemands profielpagina. Geïnteresseerde kandidaten kunnen via LinkedIn hun interesse tonen en solliciteren.

Hoe snel het soms kan gaan bleek wel toen wij onlangs een training LinkedIn gaven bij een bedrijf in bouw en vastgoed. Tijdens deze in-company trainingen optimaliseren we de profielen van de medewerkers en gaan we ter plekke actief met LinkedIn aan de slag. Eén deelnemer besloot direct maar een vacature te delen die al langer openstond. Nog tijdens diezelfde training kreeg hij een mailtje binnen van een kandidaat, die het uiteindelijk nog geworden is ook. Natuurlijk gaat het niet altijd zo snel, maar het geeft wel aan hoe groot de kracht van LinkedIn kan zijn.

Nog vragen of zelf ook tips voor de inzet van LinkedIn bij werving? Voeg ze toe bij de reacties.