Blog

Terug naar Blog

Timmerman Koos op YouTube: 2.500 abonnees en meer dan een miljoen weergaven

Hij is inmiddels officieel gepensioneerd, maar gaat, zoals hij dat zelf zegt, “natuurlijk gewoon door.” Timmerman Koos startte 4 jaar geleden met het delen van timmertips op YouTube. Inmiddels telt zijn kanaal 350 filmpjes, 2.500 abonnees en meer dan een miljoen weergaven. Wat toen begon als een manier om zijn kennis door te geven aan een nieuwe generatie werkt nu als een klantmagneet. En dat is niet eens de bedoeling.

Timmerman Koos | Timmertipkanaal YouTubeKoos Overdevest had de laatste jaren in de maanden januari, februari en maart meestal niet heel veel te doen. Nu rolt hij van de ene klus in de andere. Dat hij dit te danken heeft aan de timmertips die hij deelt op YouTube weet hij wel zeker. “Ik krijg telefoontjes uit het hele land. Soms hebben mensen een probleem waar al 10 keer door een timmerman naar gekeken is, maar nog steeds niet is opgelost. Via Google komen ze dan bij een van mijn filmpjes terecht.”

40 jaar kennis en ervaring
Koos zette zijn eerste timmertip ongeveer 4 jaar geleden online. Hij had inmiddels 40 ervaring en wilde zijn kennis graag doorgeven aan de jongere generatie. “In mijn tijd bestond er nog een echte vakopleiding voor timmerman. Tegenwoordig zijn de opleidingen veel algemener. Er wordt weliswaar steeds meer gebouwd met prefab elementen, maar de oude huizen moeten ook onderhouden worden. Ik wilde mijn kennis en ervaring delen voordat ik met pensioen zou gaan.”

1.000 timmertips online
Koos dacht in eerste instantie aan zo’n 20 tot 40 timmertips, maar gaandeweg kwam hij op steeds meer ideeën. Nu wil hij minstens de 1.000 halen. “In het begin moest het uiteraard nog groeien, maar hoeveel mijn filmpjes werden bekeken interesseerde me ook niet zoveel. De informatie stond online, het kon worden gevonden, daar ging het mij om. Dat er nu zoveel reacties op komen maakt het erg leuk.”

Timmerman Koos Overdevest | Timmertips op YouTubePositieve en negatieve reacties
Er ontstaan onder sommige filmpjes inderdaad hele conversaties. Meestal positief, maar kritiek is er ook en soms zijn mensen zelfs ronduit onaardig. “Opbouwende kritiek of discussies maken het levendig. Daar kan ik ook van leren. Dan vraag ik ook: hoe zou jij het dan doen?”

“Als mensen onaardig zijn en commentaar leveren zonder argumenten is dat niet leuk, maar ik ga er wel altijd serieus op in. Soms maak ik ook wel eens speciaal een filmpje waarin ik door middel van een test laat zien dat de kritiek die ik dan van zo iemand krijg niet klopt. Deze mensen reageren overigens zelden nog een keer. Ook niet als ik ze een vraag stel of een gesprek op gang probeer te brengen.”

Niet alles haalt YouTube
De inspiratie voor de filmpjes komt hoe hij komt. Er is geen planning. De buurt doet wel heel enthousiast mee. Als iemand aan zijn huis gaat (laten) klussen mag Koos altijd een filmpje komen maken. Overigens haalt niet alles YouTube: “Als het geen duidelijk verhaal is plaats ik het niet, ook al heeft het me tijd gekost om het filmpje te maken.”

Nieuwe opdrachten via Google
Dat de timmertips zoveel werk op zouden gaan leveren had hij van tevoren zeker niet voorzien. “Ik laat in alle openheid zien hoe ik werk, welke oplossingen ik heb en waar ik verstand van heb. Dat geeft mensen kennelijk het vertrouwen dat ik weet waar ik over praat.”

“Ik merkte de laatste jaren ook dat er steeds vaker al heel snel voor wordt gekozen om iets wat kapot is te vervangen, met alle kosten die daarbij komen kijken. Terwijl het ook prima tegen lage kosten gerepareerd kan worden. Ik toon dat. Nu vinden mensen mijn filmpje via Google en zien ze: ‘Hé, Koos repareert het gewoon en dat scheelt honderden euro’s!’”

Kennisdeling: geslaagd
En hoe staat het ervoor met het oorspronkelijke doel: kennisdeling met de jongere generatie? “Van in ieder geval drie opleidingen weet ik dat ze mijn filmpjes gebruiken in hun lessen. Ik kreeg van de week een mailtje van een leerling van een school voor schrijnwerkers in Aarschot, België. Hij vertelde dat zijn leraar bij iedere les een timmertip van mij laat zien. Zelfs in België wordt het dus lesmateriaal. En ik geef inmiddels ook gastcolleges. Toch vreselijk leuk vind ik!”

Ook een leuke (of minder leuke, ja die heb ik ook) ervaring met de inzet van social media in de bouw-, installatie- of vastgoedsector? Laat het me weten via inge@ingesijpkens.nl, ik deel je verhaal graag.

Reacties (19)

 • leo Reageer

  Hallo meneer koos.
  Mijn naam is Leo en ik kom uit Hoogvliet. Aan het prille begin van deze crissis raakte ik mijn baan kwijt en door mijn leeftijd 55 kom ik ook niet meer aan de bak. Vanaf mijn 15 jaar werdt ik bestuurt door mijn vader in het timmervak. Ik heb tot nu toe 34 jaar gewerkt in het autoschade vak, maar wil daar niet meer in terug. Ik heb daarnaast een grote passie in het houtbewerken en sta nu op het punt om een eigen onderneming op te gaan starten. Dit ook omdat ik in aanmerking kom voor de deeltijdonderneming i.v.m. 5 zware herseninfarcten . Ik kan door mijn onderneming flexibel omgaan met mijn tijd en daardoor mijn vrouw zelf kan blijven verzorgen. Ik volg uw tips met heel veel bewondering, ook krijgt u commentaar,maar in alle gevallen onterecht. Ik heb tot nu toe heel veel geleerd van u. Mijn complimenten , ik hoop nog veel van uw tips te mogen zien. Ik hou van het timmervak , maar dan op de ouderwetse manier. Het filmpje over die Chinese stoel, heb ik ook als ervaring , maar in mijn geval ging het over een vis stoel. Zo gammel als de pest. Ik was toen 11 jaar en nu maak ik markiezen, raamshutters, varanda’s en met grote liefde voor het vak. ik hoop dan ook dat ik nog heel veel timmertips zou mogen zien van u

  Met mijn welgemeende complimenten naar u. Ga vooral zo door.
  M.v.g.Leo

  12/01/2016 at 20:42
 • Timmerman Koos Reageer

  Erg bedankt voor alle positieve woorden in de bovenstaande reactie.Let wel dat timmertips geen cursus is.Het verschil is dat de bouwkunde ontbreekt.De bouwkunde is de achtergrond informatie over de constructie.Een timmerman moet al veel beslissingen nemen over zijn vak alleen al maar ook of de toepassing wel klopt.Veel mensen kunnen goed en netjes werken maar nemen de verkeerde beslissingen
  Dus wil ik iedereen en jou aanraden je te verdiepen in bouwkunde.

  Veel succes met je werk,Timmerman Koos Overdevest

  13/01/2016 at 13:33
 • Rob Reageer

  Ik heb een raam vervangen en het scharnier ingehaakt en overgezet. Nu blijkt het raam aan de bovenzijde te klemmen.
  Hoe kan ik de scharnieren 3mm verplaatsen zodat het raam aan alle kanten 3mm spelling krijgt? De nieuwe schroef gaten zitten te dicht bij de oude zodat die verlopen. Is hier een timmertip voor? Complimenten voor de serie ga zo door!

  11/05/2016 at 16:08
 • Timmerman Koos Reageer

  Hallo Rob.

  In timmertip 13 Oude schroefgaten vullen.

  17/05/2016 at 19:11
 • hans Reageer

  hallo koos.
  ik kijk elke avond naar je filmpjes op youtube ik heb 2 jaar geleden een huis gekocht die achteraf in zn geheel opgeknapt moest worden.
  het is een huis van 1886 vol moed zijn we eraan begonnen maar het geld gaat harder dan je denk dus probeer nu alles op de goedkoopste manier te doen want het huis is nog helemaal leeg en werk nu van een kamertje klaar gemaakt in het huis .
  ben nu met de kozijnen bezig die in hele slechte staat zijn en heb veel van je filmpjes gezien erg duidelijk en simpel uitgelegd.
  ik ga er nog genoeg bekijken om ramen te kunnen maken en glas zetten en kozijnen te repareren en hoop dat alles goed komt.
  bedankt voor de filmpjes.
  gr hans

  21/09/2016 at 22:08
 • Manuel Reageer

  Beste Koos, Hartelijk dank voor de vele nuttige tips die je tot nu toe via youtube hebt gedeeld.
  Gisteren zei een collega tegen mij dat hij een werktafelblad heeft gemaakt door een paar dikke planken tegen elkaar te lijmen. Maar nu is het oppervlakte niet vlak. Ook als hij een blad er op vast zou maken, is het oppervlak niet vlak. Ik heb thuis een elektrische handschaaf. Is het mogelijk om hiermee het oppervlak vlak te krijgen?
  Is er ergens een overzicht of inhoudsopgave waarin alle timmertips op een rijtje staan zodat ze makkelijk zijn terug te vinden op onderwerp?
  Alvast bedankt. Gr. Manuel

  01/02/2017 at 09:01
 • Timmerman Koos Reageer

  Manuel.

  Om een multiplex blad weer vlak te krijgen is een uitdaging.De keuze is een schaaf of een bandschuurmachine.Die laatste maakt het eerder lekker glad.Als ik dit probleem zou hebben,zou ik opnieuw beginnen en het huidige blad ergens anders voor gebruiken daar waar het niet erg is dat het niet vlak is. Of verzagen in stroken en die vlak tegen elkaar lijmen door de stroken om en om te draaien net zolang dat het ongeveer goed is en na het drogen van de lijm eventueel met een bandschuurmachine naschuren.

  Het terugvinden van de onderwerpen is toch niet zo moeilijk als het lijkt.Je gaat naar het zoekvak van youtube en vul timmertip in met het onderwerp wat je wilt.Je krijgt altijd wel een of twee timmertips wat met jouw onderwerp te maken heeft.Bij zoveel filmpjes als ik er opgezet heb moet er iets tussenzitten.
  Een andere optie is om bij mij op USB de filmpjes te kopen en een eigen archief te maken op je eigen computer.Je kan dan filmpjes kopieëren en in twee verschillende onderwerpen doen.

  Veel succes,Koos Overdevest ING Bouwkunde/timmerman

  06/02/2017 at 14:16
 • Reacties onder je blog, hoe ga je daarmee om? | Inge Sijpkens Reageer

  […] in en vraag hem of haar om te reageren. Ik heb dat zelf nu een paar keer meegemaakt, onder meer met mijn interview met Timmerman Koos. Lezers stelden onder mijn blog specifieke timmer-vragen die ik natuurlijk niet kon beantwoorden. […]

  09/02/2017 at 09:55
 • Rob K. Reageer

  Beste Kees,
  Als doe-het-zelver lukt het mij mede door uw filmpjes eigenlijk altijd wel om iets zelf te maken. Vooral prettig is de enigszins nuchtere kijk op een probleem alvorens met een vaak vrij simpele oplossing te komen.

  In het verleden heb ik zo al eens een deurkozijn en deur geplaatst bij het maken van een zolderkamer. Dat ook goed gelukt.

  Het lastigste vond ik echter hoe je een deur arm kunt schaven. Helaas kon ik daarover op internet geen duidelijke filmpjes vinden. Hoewel het uiteindelijk gelukt is bleek werken met een handschaaf bleek niet echt mijn ding. Binnenkort ga ik weer aan de slag met een deurkozijn en deur.

  Mijn vraag is of er ook een timmertip is hoe je een schaafmachine zo in kan stellen en vervolgens kunt gebruiken om een stompe deur netjes arm te schaven?
  Groet Rob

  01/03/2017 at 17:19
 • Timmerman Koos Reageer

  Hallo Rob.

  Goed idee om er een timmertip over te maken.Voor mij is het zo gewoon dat ik het over het hoofd zie om er een item van te maken.Je mag me ook mailen met je vragen.Op iedere timmertip staat mijn mailadres vermeld.
  groet Timmerman Koos

  03/03/2017 at 11:29
 • Rob Reageer

  Druk met verhuizen zag ik zojuist pas je nieuwe filmpje.
  Inderdaad ga ik eerst wat oefenen op een stuk hout en daarna gaat mij dat zeker lukken.

  Bedankt!

  16/03/2017 at 12:05
 • Anthony Reageer

  Beste koos
  Ben zelf al jaren doe het zelfver en ben best handig in oplossingen te bedenken maar ik geniet weer altijd als ik je tips bekijkt. Ik kan hiervan veel van leren en moet ook wel eens lachen hoe je het brengt. Ik geniet er van en succes verder.

  27/04/2017 at 21:41
 • Robèr Reageer

  Op de 1e plaats: goede YouTube timmertips. Ik hoop dat je de button van Google hebt ingedrukt zodat er wel reclame bijkomt, maar ook inkomsten.

  03/05/2017 at 09:47
 • Christian-le-bricoleur Reageer

  Geachte heer Overdevest, beste Koos,
  ik verbaas mij dat u zo weinig gebruik maakt van de inval-cirkelzaag.
  Ik gebruik deze met een geleiderail om bijv. een deur arm te zagen (ipv. arm te schaven).
  En er zijn veel andere timmertip-filmpjes waarbij ik me afvraag waarom u niet de zaagtafel of de zaag-met-rail gebruikt.

  22/08/2017 at 15:32
 • Timmerman Koos Reageer

  Beste Christian.

  Naast mijn timmertips heb ik een heel leven als ZZPer en daar gebruik ik de invalzaag regelmatig.
  Mijn timmertips zijn momentopnamens van het beroep als timmerman en laat niet mijn leven zien als een vlogger. Als ik bv ouderwetse timmerdingen laat zien betekent niet dat ik ook zo werk.

  04/09/2017 at 17:21
 • Frank de Vries Reageer

  Ik heb pas kortgeleden de Youtube filmpjes van Koos ontdekt.
  Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik min of meer verslaafd ben geraakt…
  Dit is gewoon léuker dan televisie!
  Deze man legt dingen op zo’n goede en niet-autoritaire manier uit, dat het een plezier is om naar te kijken en je leert er ook nog een heleboel van.
  En ook leuk om te zien is dat soms bij hem ook niet alles in één keer goed lukt; de televisie ‘klusprogramma’s’ geven wat dat betreft een vertekend beeld, want dáár past alles altijd meteen en gaat er nooit iets mis!
  Ik laat het hier maar even bij. Ga snel nog een timmertip bekijken… 🙂

  01/01/2018 at 14:59
 • Erik Reageer

  Beste Koos,
  Ik wil graag onder het schuine dak van onze slaapkamer een kast maken met deurtjes aan scharnieren, dus geen schuifdeuren.
  Hiervoor wil ik een frame maken, die net achter de gording valt, zodat ik daar tegenaan het plaatmateriaal of kraaldelen kan bevestigen. Op internet heb ik gezocht naar tips om de bovenste balk van het frame dusdanig tegen de schuine gording te kunnen schroeven, dat de de staanders haaks in het frame geplaatst kunnen worden.
  Heeft u voor mij een tip om mijn plan te realiseren?
  Bij voorbaat dank.

  02/09/2018 at 23:31
 • Bernhard Reageer

  Zeer mooie post. Ik kon hier hele leuke ideeën uit halen. Bedankt voor het delen en het goede werk te blijven doen.

  29/04/2019 at 01:30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blog

Send this to friend