Blog

Terug naar Blog

Spammen via Twitter, bestaat dat?

Gisteravond lag ik heerlijk op de bank met mijn nieuwe iPhone (ja eindelijk, ik heb er een!). Zoals bekend schrijf ik momenteel een boek over internet en social media in de bouw en ik wil mijn avonden nog wel eens gebruiken om kennis tot me te nemen op dat vlak.

Twitter is daarvoor ideaal. Ik heb inmiddels een behoorlijke schare om me heen verzameld van mensen die zich bezighouden met social media en website optimalisatie, dus artikelen en posts over die onderwerpen poppen elke seconde binnen.

En als ik dan iets interessants heb gelezen, dan wil ik het nog wel eens retweeten. Voor anderen ook leuk om te lezen, denk ik dan.

Spamoverload
Tot ik gisteren van een van mijn volgers een DM ontving met de opmerking dat ik toch wel een behoorlijke spamoverload aan het veroorzaken was. Te veel berichten achter elkaar in een te korte tijd en veel te veel retweets, was zijn mening. Irritant, vond hij het.

Kan dat wel, spammen via Twitter?
Ik was erg verbaasd. Kun je met Twitter überhaupt wel spammen?

 • Twitter gaat toch vooral om het delen. Je deelt je eigen kennis en ervaringen en als je iets interessants tegenkomt op het web dan kun je dat via Twitter ook heel gemakkelijk delen.
 • Je volgt toch wie je wil volgen en als de berichten, of de hoeveelheid berichten, van die persoon je niet aanstaan, dan ‘unfollow’ je toch?
 • Je krijgt toch niet bij elke tweet met een ‘ping!’ een e-mail in je inbox? Je kijkt toch gewoon in je timeline of je kolom in Tweetdeck en als je iets interessants ziet, dan klik je daarop?

Toch iets te enthousiast…
Ik heb al veel gelezen over gedragsregels op Twitter, maar ik dacht, ik doe nog even een rondje. En wat blijkt? Ik was misschien toch een beetje overenthousiast met mijn nieuwe iPhone aan het spelen…

“Take a break. When you tweet, you may be tempted to send out a barrage of messages all at once.  It’s best to send out two or three at a time, otherwise you appear to be one of those obnoxious people who attempt to dominate the conversation when you’re in a group of people.  And nobody likes that person.”

 • En in Twittiquette lees ik:

“Ontspan. Het is verleidelijk om de wereld te overspoelen met uw fantastische vondsten. Neem echter de tijd tussen uw verschillende tweets.”

Beetje te veel tweets
Ik heb het nog even nageteld en ik heb acht tweets verstuurd binnen een uur. Drie over artikelen van anderen, een retweet over nieuws, twee binnen een conversatie en twee als vraag en antwoord via #dtv. Dat is dus toch een beetje te veel.

Twitteren ‘in een rondje’
Grappig, want ik erger me er bij anderen niet aan. Ik volg een paar enthousiaste bloggers die elke dag elke paar minuten een tweet versturen. Zij herhalen ook veel, Twitteren als het ware ‘in een rondje’. Als ik iets zie dat ik al heb gelezen negeer ik het gewoon.

En er zijn dagen dat ik helemaal niet in mijn timeline kijk. Dan gebruik ik Tweetdeck en volg ik de kolommen van mijn zoekopdrachten.

Lang leve Tweetdeck
Zo zie je maar weer. Iedereen beleeft en gebruikt social media op zijn eigen manier.

Maar dank aan mijn volger voor de wijze les. Ik ga meerdere interessante artikelen voortaan niet meer allemaal achter elkaar met de wereld delen. Ik zet ze klaar in Tweetdeck en verdeel het versturen ervan netjes over de dag.

Lang leve Tweetdeck, zal ik maar zeggen!

Reacties (5)

 • Gillion de Kanter Reageer

  Wat nu spam? Ik lees de, voor mij, nuttige tweets van Inge Sijpkens met veel plezier. Ik heb er iets aan. Delen, daar gaat het om. Ga zo door!

  28/04/2011 at 20:10
 • Inge Sijpkens Reageer

  Gillion, dank je wel 😉

  28/04/2011 at 20:16
 • Hans van Schip Reageer

  Leuk stukje Inge en een bekende ervaring. Spam is misschien niet het juiste woord hiervoor, maar in de uitleg van Twittiquette kan ik mij prima vinden.
  Eigenlijk is de regel:
  “Wat we in het normale leven asociaal vinden, is dat op Social Media ook”

  Misschien kan er daarom ook een aSocial Network opgericht worden 😉

  Gr. Hans

  29/04/2011 at 13:03
  • Inge Sijpkens Reageer

   Leuke suggestie, een aSocial Network. “Wat we in het normale leven asociaal vinden, is dat op Social Media ook” blijft inderdaad een mooie leidraad. Daarom vind ik de omschrijving in ‘The do’s and dont’s of Twitter’ ook zo goed: It’s best to send out two or three tweets at a time, otherwise you appear to be one of those obnoxious people who attempt to dominate the conversation when you’re in a group of people. And nobody likes that person.”

   29/04/2011 at 13:12
 • Twitrco Reageer

  Twitter is de ‘ideale’ manier om legaal te spammen! Mijn eerste account, @TwitRco is om die reden geblokkeerd. Een uit de hand gelopen testaccount! Heb ik voor niets het domein
  ‘twitrco.com’ geregistreerd…., helaas! Ik vond em wel leuk op zich….

  Groetjes,

  Remco van Ginneke

  En succes met schrijven!

  19/12/2011 at 19:51

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blog

Send this to friend