Blog

Terug naar Blog

Soepele internationale samenwerking met behulp van Skype

logo SkypeVan den Berg Groep werkt al langere tijd samen met architecten(bureaus) en bouwkundigen in het buitenland. In Estland bijvoorbeeld. En Denemarken. Communiceren gaat dan niet zo vanzelfsprekend. Het is ook lastig uitleggen dat je een deur iets naar links wilt verplaatsen, ongeveer ‘zo en zo’ en dat hij dan naar binnen moet openen en niet naar buiten en de afstand tot het raam ‘zoveel’ moet zijn, et cetera.

Elkaar zien zegt meer
Dat is lastig uitleggen omdat je elkaar niet kunt zien en niet ziet waar de ander kijkt. En ook nog eens omdat je ‘bouwkundig’ Engels met elkaar moet praten terwijl je dat niet bepaald dagelijks doet.

Van den Berg vond de oplossing in videobellen. Skype, dat de meeste mensen vooral kennen als hèt medium wanneer vrienden of familie in het buitenland wonen, maakt nu vast onderdeel uit van de bedrijfsvoering van Van den Berg.

Betere communicatie en samenwerking
Door met elkaar te Skypen kunnen de architecten en bouwkundigen, waar ter wereld ze ook aan het werk zijn, beter met elkaar communiceren en samenwerken. Niet alleen doordat ze elkaar ook kunnen zien, maar meer nog doordat ze kunnen zien wat de ander doet en ziet.

Bij elkaar op de computer kijken
Tijdens het gebruik van Skype stuitte Van den Berg namelijk op de optie binnen Skype van het ‘scherm delen’. Door hun scherm te delen kunnen de videobellers bij elkaar op het bureaublad op de computer meekijken. Op die manier kunnen ze met de pijl van hun muis heel precies aanwijzen waar op een bouwtekening ze kijken (of moeten kijken). Zo kunnen ze heel goed aan elkaar uitleggen wat de bedoeling is.

Daarbij werkt het videobellen voor Van den Berg heel goed bij projecten met buitenlandse opdrachtgevers. Bijvoorbeeld projecten in het Midden-Oosten. Van den Berg heeft nu eerder een beeld van het type opdrachtgever waar het mee te maken heeft. De persoon en de omgeving waarin hij werkzaam is zien, zegt immers vele malen meer dan alleen een website….

Minder reistijd, toch landelijke teams
Het internationale videobellen beviel Van den Berg zo goed, dat het architectenbureau Skype nu ook inzet voor de communicatie tussen de zeven vestigingen in het land. Voorheen waren collega’s van verschillende vestigingen die bij elkaar in het team werkten veel tijd kwijt aan het reizen. Dat kost geld, maar het werkte ook demotiverend.

Nu bespaart Van den Berg veel op die reistijd en werken collega’s met plezier met elkaar samen doordat ze gemakkelijk kunnen overleggen vanaf hun ‘eigen plek’. Van den Berg kan nu, zonder die barrière van de reistijd, elk team samenstellen uit de beste mensen voor die specifieke opdracht.

Skype combineren met BIM
Ook in de samenwerking met externe partijen maakt Van den Berg Groep steeds vaker gebruik van Skype. Door de optie ‘scherm delen’ kunnen architect, constructeur en installateur bijvoorbeeld bij elkaar meekijken in het BIM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blog

Send this to friend