Blog

Terug naar Blog

‘Social’ voordat je überhaupt geboren bent: is jouw baby al online?

Eerder twitterde ik er al over: ‘Online voordat je überhaupt geboren bent. Beeeeetje overdreven misschien?’. Een post over de nieuwste hype, virtuele aanwezigheid van je baby, leek me een mooie manier om jullie – mijn trouwe lezers – te laten weten dat ik tijdelijk offline ga. Ik ben namelijk zwanger en de tijd is aangebroken om me te gaan voorbereiden op de komst van deze lieve tweede.

Tweet Inge Sijpkens baby onlineIk las over deze nieuwe hype op de blog van Chris Voss, getiteld ChrisVossShow. Het artikel, ‘Its now popular to start your fetus or baby’s online presence – are you’re babies online?’, zet een paar mooie statistieken op een rij. Daarbij worden ook de verschillen weergegeven tussen de VS en de EU.

Het aantal foto’s van pasgeboren baby’s op mijn facebook pagina en het groeiende aantal e-mailadressen van baby’s op geboortekaartjes toont voor mij aan dat deze hype ook tot mijn vriendenkring is doorgedrongen.

81% onder 2 jaar online
AVG deed het onderzoek naar de online aanwezigheid van (nog ongeboren) baby’s. Wat bleek? 81% van de kinderen jonger dan twee jaar is online aanwezig met een profiel of footprint, bijvoorbeeld door foto’s die online zijn gezet. In de VS gaat het om 92%, in de EU5 om 73%.

Virtuele geboorte bij 6 maanden
Gemiddeld wordt een kind virtueel geboren als het zes maanden oud is, maar eenderde is al online met foto’s en informatie binnen en paar weken na de echte geboorte. 7% van pasgeboren baby’s heeft een e-mailadres of een profiel op een sociaal netwerk.

Een kwart ongeboren al online
Er zijn ook kinderen die al een virtueel leven hebben voordat ze überhaupt geboren zijn. Voor bijna een kwart (23%) van de kinderen begint hun virtuele leven als hun ouders de echofoto’s uploaden.

Online voordat je geboren bent (AVG)

Reden? Delen!
Toen ze werd gevraagd waarom ouders foto’s van hun baby online plaatsten antwoordde meer van 70% dat ze het op die manier konden delen met vrienden en familie. 22% antwoordde dat ze meer content wilden toevoegen aan hun profielen op sociale netwerksites, 18% zei simpelweg hun vrienden of familie hierin te volgen.

Trots
Ik moet jullie eerlijk zeggen, ik ben er nog niet uit. De verleiding is groot om straks na de geboorte te twitteren dat ik opnieuw moeder ben geworden. En de verleiding is nog groter om als kersverse moeder foto’s te delen op facebook met mijn vrienden of familie.

Dat doe ik zelfs al. Ook ik heb op facebook een fotoalbum met foto’s van mijn zoon Thomas. Het zijn er maar weinig, maar ze zijn er wel. Ach ja, ik ben ook zo trots!

Bezint eer ge begint…
Maar zoals AVG ook aangeeft: “It’s completely understandable why proud parents would want to upload and share images of very young children with friends and families. At the same time, we urge parents to think about two things:

  1. “First, you are creating a digital history for a human being that will follow him or her for the rest of their life. What kind of footprint do you actually want to start for your child, and what will they think about the information you’ve uploaded in future?
  2. “Secondly, it reinforces the need for parents to be aware of the privacy settings they have set on their social network and other profiles. Otherwise, sharing a baby’s picture and specific information may not only be shared with friends and family but with the whole online world.”


Veiligheid eerst

Mijn foto’s op facebook zijn alleen te zien voor vrienden en ik heb mijn privacy settings op orde. Tenminste… dat denk ik. Want ergens geloof ik ook wel dat als iets eenmaal online staat het door de virtuele wereld blijft zweven, beschermd of niet. En dat het feitelijk door iedereen gevonden en bekeken kan worden.

Tot dan dan
Nou ja, ik denk er nog even over na. Voor nu zeg ik jullie in ieder geval tijdelijk gedag. Ik ben niet helemaal onbereikbaar en mijn online activiteiten komen niet helemaal stil te liggen (ik heb straks immers misschien wel foto’s op mijn facebook pagina te plaatsen 😉 ), maar heel veel nieuwe posts zullen er voorlopig niet volgen.

Zoals mijn vader dat altijd zegt, zeg ik dus maar: Tot dan dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blog

Send this to friend