Blog

Terug naar Blog

Is open source de nieuwe uitdaging voor de bouw?

Kunt u het zich nog herinneren? Dat e-mail nog niet bestond en informatie alleen kon worden gedeeld en verspreid per telefoon, brief, krant of radio en televisie?Kunt u het zich nog herinneren? Dat u al uw papieren documenten archiveerde in grote kasten, op planken en in lades?

Internet heeft de manier waarop wij informatie tot ons nemen, verspreiden, archiveren en verrijken radicaal veranderd. Hieronder een filmpje dat dit prachtig toont.

Die eerste e-mail
Ik herinner me nog goed wanneer ik voor het eerst iemand een e-mail zag versturen. Dat op het computerscherm het envelopje werd dichtgevouwen en werd verstuurd, dat geloofde ik gewoon niet.

Nu kan ik me niet meer voorstellen hoe kenniswerk werd verricht toen e-mail nog niet bestond. Wat moet dat langzaam zijn gegaan!

Moordend tempo
En de digitale ontwikkelingen gaan in een moordend hoog tempo. Op het moment dat je de nieuwste toepassingen doorhebt zijn ze alweer vervangen door nieuwe. Bijblijven is de nieuwe nationale sport geworden.

Benodigde stappen voor de bouw
Wat dat betreft heeft de bouwsector nog wat stappen te maken. Want alhoewel BIM al langer bestaat begint het systeem nu pas voet aan de grond te krijgen. BIMmen was nieuw, vraagt om een grote investering (ook in tijd) en heeft boven alles samenwerking als voorwaarde.

En met name dat laatste, dat is iets wat de bouwsector nu met hernieuwde – maar wel zeer toegewijde – aandacht aan het ontdekken is.

Delen is de nieuwe trend
De link met social media is snel gelegd. Bij social media gaat het om het delen. Je deelt kennis, ervaringen, gevoelens of gewoon lol. Daarbij is het een soort ‘regel’ dat je eerst moet geven voordat je kunt nemen.

Alleen maar zenden, alleen maar over jezelf praten, dat wordt niet gewaardeerd. Juist die interactie is zo belangrijk. Dat je interesse toont in anderen. Of dat nou hun kennis is, hun ervaringen zijn of hun gevoelens. En dat je mensen ook helpt hun kennis verder te verspreiden, net als zij jou helpen om jouw kennis te verspreiden.

Kennisdeling
En dat zou mooi de volgende stap kunnen zijn voor de bouwsector. Want steeds vaker gebruiken bedrijven de kennis en de ervaringen van hun klanten – van het publiek – om hun producten te verbeteren. De Dell Idea Storm is zo’n beetje de bekendste.

In de bouw zien we langzaam ook steeds meer initiatieven op dat vlak. Bewoners die online mogen meedenken over de herontwikkeling van hun wijk, kopers die hun eigen woning helpen mee ontwikkelen met behulp van online tools.

Angst om kennis weg te geven
Toch bestaat bij bedrijven – en dat is zeker niet uniek voor de bouwsector – nog altijd die angst om kennis ‘weg te geven’. Een tip van een consument die online wordt geplaatst is immers direct ook een tip voor de concurrentie.

Maar het hele idee van internet is nu juist weer dat delen. Kennis met kennis vermenigvuldigen.

Iedereen kan zien welke discussies plaatsvinden op de Dell Idea Storm en welke tips en kritiek Dell ontvangt. Dell is niet bang voor die openheid. Het brengt het bedrijf verder. Dell maakt door dat slimme gebruik van internet en social media zelfs miljoenen extra omzet.

Vertrouwen in eigen kunnen
Waarschijnlijk heeft het bedrijf een groot vertrouwen in het eigen kunnen. Ieder bedrijf interpreteert een tip immers op eigen wijze. Het gaat er nu juist om die tip te verwerken in jouw unieke product. Dan blijf je de concurrentie voor.

Transparantie de nieuwe stap?
Samenwerking is het nu helemaal in de bouwsector. Is de volgende stap transparantie en open source? Dan kunnen we twee vragen toevoegen aan de vragen bovenaan dit artikel.

  • Kunt u het zich nog herinneren? Dat u al uw bouwtekeningen verspreidde op papier en alle betrokkenen omstebeurt hun wijzigingen en opmerkingen doorgaven?
  • Kunt u het zich nog herinneren? Dat u moeizaam kennis opbouwde, doordat u die kennis en die kennisontwikkeling bij uzelf en uw organisatie hield?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blog

Send this to friend