Blog

Terug naar Blog

Een iPad op de bouwplaats, heb je daar nou echt wat aan?

Deze zomer werd ik door RTV Oost geïnterviewd voor een item over vernieuwing in de bouw. Ik mocht daarin wat zeggen over social media. Het stuk, getiteld ‘Bouwend Overijssel moet vernieuwen’, gaat daarnaast vooral over een nieuwe applicatie voor de iPad: ED Controls. Gezien de opkomst van de iPad op de bouwplaats dacht ik onlangs, daar moet ik toch ook eens aandacht aan besteden.

Kun je met de iPad fouten en faalkosten voorkomen? En wat kan een iPad of andere tablet bijdragen aan de communicatie met bijvoorbeeld eindgebruikers of toekomstige bewoners?

iPad op de bouwplaats ED Controls

Still uit het item op RTV Oost

Kwaliteit bewaken
De app ED Controls is bedacht en ontwikkeld door Interactive Blueprints. Mede-eigenaar Rutger Jan Loenen werkte zelf jarenlang als werkvoorbereider en projectmanager in de bouw.

Zijn doel met de app was in eerste instantie om de eindoplevering van een project beter te structureren. Maar ED Controls is een app geworden die de uitvoerder helpt om de kwaliteit gedurende het hele bouwproces te bewaken.

iPad: beetje onzin
Martin Nijveld, uitvoerder bij VolkerWessels, werkt nu sinds enkele maanden met ED Controls en hij vindt het prachtig. “Ik vond die iPad eigenlijk maar een beetje onzin. Een hebbeding. Nu ik er mee werk zie ik in wat ik er eigenlijk allemaal mee kan.”

“Ik hoef niet meer per sé met de onderaannemers over de bouw te lopen. Wanneer ik een probleem op mijn werk zie kan ik dat simpel door middel van een plattegrond en een foto met mijn werkvoorbereider die op het kantoor zit communiceren. Dat scheelt behoorlijk, als je bouwt aan een hotel van 14 verdiepingen.”

“En als ik nu ’s ochtends mijn werk op loop en de jongens hebben een vraag, dan heb ik altijd de laatste tekeningen bij de hand.”

Vlek op de wand? Ja, zal wel!
Nijveld legt mij uit hoe ED werkt. “Stel, bij de oplevering zie ik een vlek op de wand. Als ik dat zo zou mailen ‘vlek op de wand’, bij de bouw van een hotel van 14 verdiepingen, denkt de onderaannemer ‘Ja, dat zal wel!’”.

“Doordat ik nu direct een foto kan maken, de precieze plek kan selecteren en de vlek bij wijze van spreken nog kan omcirkelen kan ik veel duidelijker en makkelijker communiceren. De betreffende onderaannemer ontvangt een mail met daarin alle gegevens die hij kan uitprinten. Zo weet hij precies wat, waar moet gebeuren.”

Hoe werkt ED Controls

Zo werkt ED Controls

Van rood, naar groen, weer naar rood?
Rutger Jan Loenen vertelt dat de uitvoerder zo altijd in één oogopslag ziet wat ‘openstaat’. “Punten die nog door de onderaannemer moeten worden opgepakt zijn rood, als hij ze als afgehandeld heeft aangemerkt worden ze groen. De uitvoerder kan het werk dan controleren en vervolgens archiveren. Als het probleem zich herhaalt kan de uitvoerder het punt weer op rood zetten. Alle communicatie blijft op die manier ook bewaard.”

iPad? Diepe zucht…
Martin Nijveld merkt dat de onderaannemers best positief reageren. “Ik werk nu met een gevelbouwer van 52. Toen hij mijn iPad zag zuchtte hij wel even. Hij vond het internet op zijn mobiele telefoon al ingewikkeld. Maar als ik hem uitleg hoe het werkt merkt hij ook dat het helemaal niet moeilijk is. Je moet er toch mee leren omgaan.”

Minder fouten en hogere kwaliteit
Nijveld denkt ook dat er door het systeem minder fouten worden gemaakt. “Wij zijn visueel ingesteld op de bouwplaats. We zien graag heel concreet wat er aan de hand is. Doordat je nu precies kunt aangeven wat er moet gebeuren, op de plattegrond, met een foto en een bijschrift, kan er eigenlijk niets meer mis gaan.”

iPad op de bouwplaats geen papieren tekeningen meer

Ook dit is verleden tijd met een iPad op de bouwplaats.

Rutger Jan Loenen hoort die berichten ook van andere gebruikers. “De directe confrontatie met foto’s maakt de onderaannemers heel bewust van de kwaliteit die ze leveren. Problemen komen daardoor minder snel opnieuw voor.”

“En in de statistieken kan de uitvoerder heel precies zien hoe snel en hoe goed de verschillende onderaannemers problemen oplossen. Ik hoor inmiddels van gebruikers dat bouwlieden zeggen: ‘Nog geen foto maken hoor, ik ben nog niet klaar.’”

Met de iPad ook makkelijker social
Minder fouten en faalkosten door de iPad op de bouwplaats. Dat is een hele mooie ontwikkeling. En meer iPads (of andere tablets) op de bouwplaats is mijns inziens sowieso een goede ontwikkeling. Het maakt het immers ook eenvoudiger actief te zijn op social media.

Denk maar aan het voorbeeld van een Facebookpagina bij woningbouw, om de toekomstige bewoners te betrekken bij de bouw en ze op de hoogte te houden. Van een mijlpaal (eerste palen, begane grondvloeren, eerste wanden, dakpannen gelegd) is zo een foto gemaakt. En met de iPad zet je die direct op Facebook.

Wat vind jij. Meer tablets op de bouwplaats, eens of oneens?

Reacties (3)

 • Sander Lijbers - Autodesk Reageer

  ABSOLUUT mee eens !! Als voorbeeld:
  Recent – onafhankelijk – onderzoek van de TU Delft in samenwerking met Aannemer Skanska heeft het nut en de meerwaarde van het gebruik van iPads op de bouwplaats aangetoond.
  Als je op de bijgevoegde link klikt kun je hun bevindingen zien van dit onderzoek bij 15 projecten over de hele wereld van de in totaal honderden projecten die gebruik maken van Autodesk BIM 360 Field op het gebied van veiligheid, in bedrijfstelling, Field BIM en toegang tot verschillende vormen van documentatie (waaronder bijvoorbeeld tekeningen, maar ook 3D modellen).
  ** En dit is maar slechts een voorbeeld van de vele mogelijkheden die tablets kunnen bieden bij gebruik op de bouwplaats – of nog beter – bij bouwprojecten in het algemeen. **

  21/11/2012 at 12:15
 • Top 10 meest gelezen blogs in 2013 op ingesijpkens.nl | Inge Sijpkens Reageer

  […] Een iPad op de bouwplaats, heb je daar nou echt wat aan? (inmiddels 2902 x gelezen) […]

  04/02/2015 at 18:51
 • E-Litt Reageer

  Als een Ipad een bijdrage levert aan efficienter werken, dan lijkt mij dit alleen maar een goede ontwikkeling. Zowel voor het bouwbedrijf als voor de eindgebruiker, in verband met kosten die wellicht bespaard worden, en duidelijker communicatie.
  Groet,
  Peter Damen Elitt

  08/09/2017 at 10:04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blog

Send this to friend