Blog

Terug naar Blog

Hoe het niet moet… BP

Wie herinnert het zich niet, de olieramp die werd veroorzaakt door een explosie op een boorplatform van BP. Er vielen 11 doden en 17 gewonden en door het grote lek dat ontstond stroomde bijna drie maanden lang olie in zee.

Vandaag is het een jaar geleden dat de VS werden geconfronteerd met de grootste olieramp uit hun geschiedenis.

PR misser na misser na misser
Tony Hayward, toenmalig CEO van BP, stapelde PR misser op PR misser in die dagen, weken en maanden na de explosie en filmpjes over zijn twijfelachtige optreden werden miljoenen keren bekeken op YouTube.

“Almost nothing has escaped”
Zo antwoordde hij altijd luchtig op vragen over de omvang van de ramp. Dat begon met “Almost nothing has escaped” vlak na de explosie.

Later, toen al wereldwijd beelden werden getoond van besmeurde stranden, met olie bedekte vogels en dode vissen zei hij: “I think the environmental impact of this disaster is likely to have been very, very modest.”

En ondanks dat in de getroffen staten de noodtoestand werd uitgeroepen zei Hayward: ” The amount of volume of oil and dispersant we are putting into [the Gulf of Mexico] is tiny in relation to the total water volume.”

De grootste blunders moest Tony Hayward toen echter nog begaan.

“I’d like my life back”
Op een vraag van een journalist wanneer een oplossing gevonden zou worden zei Hayward: “There’s no one who wants this over more than I do. I’d like my life back.”

Een schokkende uitspraak, zeker gezien de getroffen families van de overleden platform medewerkers, de failliete vissers en de ineengestorte toeristenindustrie.

Nog schokkender werd het toen bekend werd dat Hayward een dag vrij had genomen op het hoogst van de crisis. Hij was gaan zeilen in Groot-Britannië.

Persiflages
Het zal je niet verrassen dat het niet bleef bij veelbekeken filmpjes van zijn optreden. Er verschenen ook persiflages. Ik heb er een voor je geselecteerd. Tony Hayward is overigens alweer enige tijd CEO af…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blog

Send this to friend