Blog

Terug naar Blog

Het verschil tussen een ‘favorite’ op Twitter en een ‘like’ op Facebook of LinkedIn

Verschil favorite op Twitter en like op Facebook of LinkedInHet valt me de laatste tijd op dat twitteraars de ‘favorite’ functie op Twitter lijken gebruiken zoals de ‘like’ functie op Facebook of LinkedIn. Die functies lijken inderdaad misschien gelijk, maar er zit een belangrijk verschil tussen. In dit blog leg ik het uit.

De ‘favorite’ functie op Twitter is oorspronkelijk bedoeld om vooral voor jezelf te gebruiken. Door een tweet te ‘favoriten’ komt die tweet te staan in je lijst van ‘favorites’, waardoor je deze op een later moment nog even na kunt lezen. Een soort bewaarfunctie dus.

Hoe gebruik jij de favorite functie op Twitter

Belangrijk verschil
Eerder dit jaar vroeg ik twitteraars hoe ze de ‘favorite’ functie gebruiken en daar kwam deze bewaarfunctie inderdaad veel naar voren. ‘Als reminder en link naar inspiratie’ kreeg ik bijvoorbeeld als antwoord.

Met de tijd is de functie van ‘favorite’ wel veranderd. Zo zeiden andere twitteraars dat ze de functie gebruiken om aan te geven dat ze een reactie van iemand hebben gelezen en om positieve feedback te geven. Om aan te geven dus, dat ze de tweet waarderen.

Dat laatste komt aardig in de buurt van hoe over het algemeen de ‘like’ functie op Facebook en LinkedIn wordt gebruikt. Er is echter wel een belangrijk verschil.

Je waardering uitspreken én doorsturen
Wanneer je een bericht op Facebook of LinkedIn ‘liket’ krijgt je netwerk dat te zien. Het bericht verschijnt in de tijdlijn van je vrienden en connecties met ‘Blabla’ liked this update’. Het is daarmee niet alleen een manier om je waardering uit te spreken, het is ook een manier om het bericht door te sturen.

Verschil favorite op Twitter en like op Facebook en LinkedInDat is bij de ‘favorite’ functie op Twitter niet het geval. Als je een tweet van iemand ‘favorite’ stuur je de tweet niet automatisch door naar je netwerk. Dat je het bericht hebt ‘ge-favorite’ komt weliswaar onder het bericht te staan. En de tweet komt in je lijst van ‘favorites’. De twitteraar die de tweet stuurde krijgt er een melding van en het verschijnt in zijn of haar overzicht met alle interacties. Maar op geen enkele manier stuur je met een ‘favorite’ de betreffende tweet proactief door.

‘Favorite’ versus retweet
Daarom: als je een tweet zo waardeert dat je deze door wilt sturen naar je netwerk, gebruik dan de retweet. Daarmee spreek je je waardering uit, én stuur je de tweet door naar je netwerk.

Gebruik jij de ‘favorite’ functie van Twitter nog op een andere manier? Laat het me weten in de reacties.

Reactie (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blog

Send this to friend