Blog

Terug naar Blog

Augmented reality: voorbeeld uit het MoMa en voorbeeld uit de bouw

Augmented reality | voorbeeld uit de bouw

Vorig jaar oktober konden de bezoekers van het Museum of Modern Art (MoMa) in New York zich vergapen aan een bijzondere expositie. Tenminste: als ze hun smartphone bij zich hadden.

Sander Veenhof, een Nederlandse ‘augmented reality experimentalist’ en Mark Skwarek, social media kunstenaar uit New York, organiseerden een virtuele expositie. Onofficieel, want het MoMa was er niet bij betrokken…

Virtuele kunstwerken
De expositie was voor de gewone bezoekers niet zichtbaar. Alleen bezoekers met een ‘Layar Augmented Reality Browser’ op hun smartphone konden de virtuele kunstwerken bekijken. Het is leuk gefilmd.

Invloed op ons dagelijks leven
Met de expositie wilden de organisatoren aandacht vragen voor de razendsnelle technologische ontwikkelingen zoals augmented reality, en de invloed die deze technieken hebben op ons dagelijks leven.

Toegevoegde realiteit
Augmented reality betekent zoiets als ‘toegevoegde realiteit’. Aan de dingen – de voorwerpen, mensen, gebouwen, etc. – die wij werkelijk zien, worden met de computer gemaakte beelden toegevoegd.

Deze computergemaakte beelden kunnen alleen worden gezien als je door een scherm (of bril) kijkt met de benodigde techniek die als het ware deze ‘laag’ van virtuele beelden over de reëele beelden heen legt.

Verschil reële en virtuele wereld steeds kleiner
Wikipedia schrijft: In plaats van informatie af te beelden op klassieke en geïsoleerde beeldschermen, worden de data geprojecteerd in het gezichtsveld van de gebruiker, meestal door middel van een head-mounted display of head-up display.

Het maakt het verschil tussen de reële wereld en de virtuele wereld steeds kleiner en zorgt tevens voor eenvoudigere en gebruikersvriendelijkere interfaces, ook voor complexere toepassingen.

Augemented reality voor de bouw
De mogelijkheden voor de bouw,- installatie- en vastgoedsector met augmented reality zijn oneindig. Maquettes zijn verleden tijd, we bouwen de modellen alleen nog virtueel.

En hoe zou het zijn de bewoners van een nieuwe woonwijk al door hun nieuwe woonplaats te laten wandelen, terwijl deze nog gebouwd moet worden?

En makelaars, zij kunnen woningzoekenden met behulp van augmented reality eenvoudig tonen welke huizen te koop staan als zij door een straat lopen.

Hieronder een voorbeeld uit Rotterdam, waar de nieuwe Markthal een jaar geleden al volledig te zien was door het scherm van een smartphone, terwijl het gebouw pas in 1014 wordt opgeleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blog

Send this to friend