Blog

Terug naar Blog

Altrex en QR-codes: altijd een handleiding paraat bij steigerbouw

QR-codes in de bouw: Altrex‘Van weerstand naar transparant’ bevat maar liefst 90 voorbeelden van het gebruik van internet en social media in de bouw-, installatie- en vastgoedsector. Op dit weblog lichten we cases uit het boek nog eens extra uit óf voegen we nieuwe cases toe.

Deze keer is dat Altrex, leverancier van trappen en steigers. Altrex maakt sinds anderhalf jaar gebruik van QR-codes. Hannie Adolf, communicatiemanager bij Altrex, vertelde mij er onlangs meer over.

(Nog niet bekend met QR-codes? Onderaan dit artikel staat meer uitleg.)

Altijd een handleiding paraat
“Steigers moeten aan een bepaalde norm voldoen. Die norm geeft onder meer aan dat je bij een steiger, op de plek waar je ‘m opbouwt, altijd een handleiding paraat moet hebben. Maar zo’n handleiding, dat is een flinke map. En 9 van de 10 keer blijft die map ergens in een la liggen.”

“Een aantal jaar geleden zijn we daarom begonnen buizen te etsen. Kleine tekeningetjes gaven daarin kort de handleiding weer. Op een buis kun je echter niet veel kwijt.”

Elk platform een QR-code
“Omdat voor ons veiligheid en verantwoordelijkheid heel belangrijk zijn, zijn we op zoek gegaan naar nog betere oplossingen, zodat de gebruiker optimaal de steiger kan opbouwen. De handleiding simpelweg op de website zetten was niet voldoende, maar moderne technieken maken het nu mogelijk QR-codes aan te brengen die naar die website verwijzen. Elke platform beschikt nu over een QR-code die direct verwijst naar de betreffende handleiding.”

Up-to-date en internationaal
“En dat is niet alleen een Nederlandse handleiding. Wij leveren internationaal, maar ook in Nederland werken bedrijven steeds vaker met medewerkers met verschillende nationaliteiten. Gebruikers kunnen daarom hun eigen taal kiezen, wat natuurlijk ook weer bijdraagt aan die veiligheid.”

“Een ander voordeel is dat steigerbouwers altijd de laatste versie van de handleiding bij zich hebben, omdat we die online eenvoudig kunnen aanpassen. En klanten die een steiger bij ons kochten voordat we werkten met QR-codes kunnen bij ons de stickers bestellen met de juiste QR-codes, zodat ze deze alsnog op de platforms kunnen aanbrengen.”

QR-code van Altrex die verwijst naar meer info op de website

QR-code van Altrex die verwijst naar meer info op de website.

Steeds meer smartphones op de bouwplaats
Altrex ziet duidelijk een stijgende lijn in het gebruik van de QR-codes en dat komt mede door het toenemende aantal smartphones op de bouwplaats. Steeds meer bedrijven spelen daarop in. Altrex is als leverancier van steigers en trappen uniek in Nederland met het gebruik van QR-codes op klimmaterialen, zoals ladders, trappen en steigers.

Maar op de Bouw Relatiedagen sprak ik bijvoorbeeld met AllRisk, leverancier van valbeveiliging. Zij werken sinds kort met een QR-code op het harnas en de vanglijnen. De QR-code verwijst naar een online toolbox: de handleiding in videovorm. Ook hier geldt dus: waar je ook bent, je hebt de handleiding altijd bij je.

QR-code en augmented reality
Uit ons boek kende je QR-codes vooral van het gebruik op bouwborden bij de bouwplaats. Zoals het voorbeeld van Hendriks Bouw en Ontwikkeling, dat met behulp van QR-codes (en andere media) in vier maanden tijd 70% van de woningen van een bouwproject verkocht.

Voorbijgangers konden de QR-code op het bouwbord scannen, waarmee zij naar Layar werden geleid om deze applicatie voor augmented reality te downloaden. Vervolgens konden ze, simpelweg door hun smartphone op de bouwplaats te richten, door het scherm van hun smartphone de nieuwbouw bekijken.

Zoals we ook in het boek al aangaven kun je met QR-codes nog veel meer. De case van Altrex laat dat heel goed zien.

Achtergrondinformatie QR-codes
Het gebruik van QR-codes is in korte tijd heel populair geworden, vooral ook in Nederland. Een QR-code (Quick Response-code) is een tweedimensionale streepjescode die een URL bevat. De QR-code kan worden afgedrukt in een tijdschrift, op een poster, op de verpakking van een product, een bouwbord, een brochure, visitekaartjes, stickers, noem maar op. Om de QR-code te ‘lezen’ heb je speciale software nodig op je smartphone, maar deze software is gratis en eenvoudig te downloaden.

Als je de software (bijvoorbeeld i-nigma en Neo-Reader) op je smartphone hebt gezet (als die er nog niet op staat) richt je de camera van je telefoon op de QR-code. Als de QR-code volledig in beeld is wordt deze automatisch ‘gescand’ en omgezet in bijvoorbeeld een URL en word je dus naar de betreffende webpagina geleid. QR-codes besparen de gebruikers het op een telefoon intypen (en in een brochure, op een bouwbord of op een steiger plaatsen) van een (lange) URL .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blog

Send this to friend