Blog

Terug naar Blog

8 tips om aan beeldmateriaal te komen voor bij blogs

Als je met enige regelmaat blogs publiceert loop je er vanzelf op een bepaald moment tegenaan: waar haal je elke keer opnieuw passend beeld vandaan? Want er zijn uiteraard regels voor het gebruik van beeld online. Veel beelden zijn auteursrechtelijk beschermd. Je kunt niet zomaar alles wat je online tegenkomt gebruiken om je blog op te leuken. In dit blog 8 tips om aan beeldmateriaal te komen voor bij blogs.

1: Maak zelf een foto
Een inkopper, ik weet het, en toch zijn er niet veel mensen die het doen. Waarom niet? Ik weet het niet, want met je gewone camera of met fotofilter apps als Instagram kun je mooie, grappige of gewoon beeldende foto’s maken en zelfs een geheel eigen beeldtaal ontwikkelen. Dus, ga de straat op, je kantoor door, zoom in of juist uit, want voor eigen foto’s zijn veel meer mogelijkheden dan je misschien in eerste instantie ziet.

8 tips om aan goed beeldmateriaal te komen voor bij blogs

2: Maak een figuur of tabel in PowerPoint
PowerPoint is een geweldig programma waar je zelfs als leek, met nul verstand van design, echt iets leuks mee kunt maken. Tabellen, figuren, call-outs, gewoon tekst, zelfs hele infographics kun je maken in PowerPoint. Houd het simpel of maak het wat ingewikkelder, maar net waar je de tijd voor hebt. Hieronder een aantal voorbeelden die ik zelf heb gemaakt en gebruikt in blogs en eBbooks.

8 tips om aan goed beeldmateriaal te komen voor blogs (Doe meer met PowerPoint)

3: Download een gratis foto
Er zijn tig sites waar je gratis foto’s kunt downloaden. Toegegeven, ze zijn niet altijd even origineel, maar om terug te komen op het vorige punt, in PowerPoint kun je daar waar nodig (en mits toegestaan) weer wat kleine bewerkingen uitvoeren. Zo knip ik soms de achtergrond weg of spiegel ik de foto. Je kunt ook foto’s met elkaar combineren tot een wat pakkender beeld. Een paar links:

4: Embed een YouTube filmpje of SlideShare presentatie
Een YouTube filmpje of SlideShare presentatie bij je blog hoeft echt niet altijd van jezelf te zijn. Prachtig natuurlijk als het dat wel is, maar het is net zo sterk als je een interessant filmpje of een boeiende presentatie ‘ontdekt’ en ernaar verwijst in je blog om je punt sterker te maken. Of als je een vooral grappig filmpje gebruikt aan het begin van je blog om de aandacht van je lezers te vangen.

5: Maak een filmpje met Boomerang
Boomerang is de app van Instagram waarmee je geluidloze minivideo’s maakt, die in een loop worden afgespeeld. Met Boomerang plak je foto’s simpel achter elkaar en het resultaat is een ultrakort filmpje dat steeds maar door blijft gaan. Het ziet er vaak heel grappig uit.

6: Maak een animated GIF
Je hebt er vast wel eens een langs zien komen op Twitter of Facebook, een Graphics Interchange Format (GIF). Met al die informatie die de hele tijd op ons afkomt vangt een GIF door de beweging de aandacht en dat kan aardig van pas komen om lezers te trekken naar je blog. Al moet je er natuurlijk ook voor uitkijken dat het niet irritant wordt. Speciaal voor dit blog heb ik er zelf ook een gemaakt en dat was verrassend eenvoudig. Hier vind je een how to.

eBook-Bloggen-in-de-bouw-(GIF)7: Vraag of je gebruik mag maken van de fotografie van een ander
Klinkt ook heel logisch, toch? Ik liep er zelf tegenaan toen ik mijn boek Van weerstand naar transparant schreef. Ik vond online prachtige foto’s van usability onderzoek, waarop werd getoond hoe mensen kijken naar een website en foto’s op websites. Ik heb de onderzoeker opgezocht op Facebook, hem een berichtje gestuurd met de vraag of ik zijn foto’s mocht gebruiken in mijn boek en op mijn blog en hij vond het prima. Mits ik zijn naam en online de link naar zijn blog erbij zou zetten. En dat deed ik natuurlijk graag. Zo simpel kan het dus zijn.

8 tips om aan goed beeldmateriaal te komen voor bij blogs (vraag of je beeld van een ander mag gebruiken)

Bron beeld: www. useit.com

8: Vraag een fotograaf
Vergeet deze optie zeker niet. Als je in een content strategie helder op papier hebt gezet waar de focus ligt van je blog en je hebt een lijst met mogelijke onderwerpen voor blogs, dan kun je een fotograaf een gerichte opdracht geven. Hij of zij kan dan eenmalig een hele rits foto’s maken die je door de tijd kunt gaan gebruiken op je weblog.

Meer tips? Voeg ze toe aan de reacties. En succes met bloggen!

Reacties (5)

 • Marguerite Tachte Reageer

  Dag Inge, mooi overzicht, ik heb nog een aanvulling. met iMovie (wel alleen voor de Mac of iOS) kun je korte video’s maken, formats zijn er al, 1 uitkiezen en vullen, dat kan met foto’s of beeld van bv 30 sec. Ik ben er nu mee aan het experimenteren en het werkt erg makkelijk. Vr.gr. Marguerite.

  30/03/2014 at 11:44
  • Inge Sijpkens Reageer

   Hoi Marguerite,
   dank voor je leuke tip. Als je zo’n filmpje ergens online hebt staan, voeg je dan een linkje toe? Ik ben benieuwd naar het resultaat. Fijne dag! Inge

   01/04/2014 at 09:04
 • goost Reageer

  Humor werkt beter als een nietszeggend plaatje. Gebruik gewoon een cartoon van goost. Voor blogs vrij gebruik. Of laat er tegen een kleine vergoeding ééntje maken.
  Een cartoon is een compacte blog. Bespaart voor je volger heel veel leeswerk.
  twitter.com/bouwschrift/media

  04/12/2014 at 09:15
 • 'Mijn' top 10 van meest gelezen blogs in 2014 | Inge Sijpkens Reageer

  […] 8 tips om aan beeldmateriaal te komen voor bij blogs (3.242 x gelezen) […]

  22/12/2014 at 08:43
 • Zelf een infographic maken was nog nooit zo makkelijk | Inge Sijpkens Reageer

  […] Het is algemeen bekend dat tweets en updates met beeld meer gelezen worden. Het valt simpelweg ook meer op in een timeline, een update of tweet met beeld. Maar hoe kom je aan sterke beelden voor op je website en blog en voor bij je tweets en updates? Eerder gaf ik al tips in mijn artikel 8 tips om aan beeldmateriaal te komen voor bij blogs. […]

  03/07/2015 at 08:40

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blog

Send this to friend