Blog

Terug naar Blog

7 tips om je video’s op YouTube beter vindbaar te maken

icoon YouTubeYouTube werd in mei 2005 gelanceerd en tegen het eind van dat jaar bekeken bezoekers al 8 miljoen video’s per dag.

Tegenwoordig komt er elke maand meer beeldmateriaal bij dan de drie grootste tv-zenders in de Verenigde Staten in 60 jaar hebben geproduceerd.

Na Google is YouTube inmiddels ook de grootste zoekmachine ter wereld. Maar als je bedenkt dat er elke minuut 48 uur aan videomateriaal wordt geüpload, dan snap je ook dat het niet vanzelfsprekend is dat jouw video zomaar gevonden wordt.

Steeds meer organisaties in de bouw-, installatie- en vastgoedsector zijn actief op YouTube. Het is me daarbij opgevallen dat het vaak blijft bij het plaatsen van de video.

Het plaatsen van de video alleen, zonder beschrijvingen en tags, is echter niet genoeg om goed gevonden te worden. Om de simpele reden dat zoekmachines geen beeld lezen, maar tekst. Daarom in dit artikel 7 tips om je video’s op YouTube (nog beter) vindbaar te maken.

1 Grijp de aandacht met je titel

Net als elk ander willekeurig product verkoopt een video zichzelf niet automatisch. Goede kwaliteit is niet altijd een garantie voor succes. Je hebt iets extra’s nodig. Een slogan of pay-off die je video verkoopt. En die slogan is je titel.

Zorg dat die titel de aandacht trekt, maar vooral ook relevant is en aansluit bij de inhoud van je video. Gebruik in je titel zoekwoorden die belangrijk voor je zijn. Oftewel, de woorden die je doelgroep gebruikt als ze op zoek zijn naar dat wat jij in je video laat zien. Onder meer op basis van je titel bepaalt YouTube namelijk ook wanneer jouw video getoond wordt in de lijst van suggesties, die altijd rechts van een video te zien is.

2 Geef elke video een beschrijving

De beschrijving van je video is na de titel de belangrijkste indicatie voor zoekmachines om te bepalen waar je video over gaat. Vul daarom voor elke video een unieke beschrijving in en gebruik in die beschrijving wederom de voor jouw video relevante zoekwoorden.

Zet de meest aantrekkelijke informatie bovenaan en vat vervolgens de inhoud van de video samen. Je mag hier best wat langer van stof zijn, maar zorg er wel voor dat je de tekst scanbaar (en daardoor makkelijker leesbaar) maakt voor je lezers.

3 Verwijs naar andere video’s

Een tip die ik veel tegen kom online is: begin de beschrijving van je video altijd met een verwijzing. Een url, met http ervoor, zodat die verwijzing altijd ‘klikbaar is’. De url moet aan het begin van de beschrijving staan, omdat deze dan altijd zichtbaar is, ook als de beschrijving is ‘ingeklapt’.

Verwijs bijvoorbeeld naar je website. Of, beter nog, naar andere video’s die je op YouTube hebt staan. YouTube vindt je video namelijk sneller als je ook linkt naar andere video’s en kanalen. Voeg ook altijd een link naar je kanaal toe, links naar gerelateerde content en links naar je profielen op andere social media.

4 Tag je video

Voeg tags toe aan je video. Tags zijn niets meer en niets minder dan zoekwoorden. Die tags bepalen, samen met de titel en de beschrijving van je video, wanneer je video naar boven komt in zoekresultaten.

5 Embed je video

Embed je video op alle mogelijk plaatsen waar dat relevant is. Zet de video op je website, je weblog, je LinkedIn-profiel, Je LinkedIn Company Page, Twitter, Facebook, Google+ en noem maar op. Op die manier genereer je meer traffic naar je video.

6 Stimuleer interactie

Vraag je viewers naar hun mening en maak het mogelijk commentaar te geven op je video. Op die manier krijg je contact met de mensen die je video’s bekijken, kom je erachter wat voor video’s ze graag zien en vergroot je de kans dat zij je video’s gaan delen.

Gebruik voor meer informatie over het bereik van je video’s ook YouTube Insights. Daarmee krijg je meer inzicht in het aantal views per tijdsperiode en per regio.

7 Vul je profiel volledig in

De basis voor elke activiteit op social media: vul je profiel volledig in. Ik schreef er al over in mijn blog Social media in de bouw: Hallo? Hallooo? Wie is daar?. Als je je helder profileert, duidelijk vertelt wie je bent, wat je doet, waar je verstand van hebt en wat je goed kan, weten mensen wat ze aan je hebben én kunnen ze je makkelijker vinden.

Ga daarom in de schoenen van je doelgroep staan. Waarom zouden zij jou moeten gaan volgen? Weet waar je voor staat, wie en wat je wilt bereiken en profileer je daarop. Ook op YouTube!

Input en inspiratie voor dit artikel vond ik onder meer in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blog

Send this to friend