Blog

Terug naar Blog

5 dingen die je nog niet wist van Twitter

5 dingen die je nog niet wist van TwitterUit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen bleek eerder dit jaar dat het gebruik van Twitter in Nederland in 2011 met 60% is toegenomen. Uit ander onderzoek bleek al dat Nederlanders behoren tot de actiefste twitteraars in de wereld. De Nederlandse twitteraar stuurt gemiddeld per jaar ruim 1.000 berichten.

Op Twittermania las ik daarnaast dat wij Nederlanders ook het vaakst hashtags gebruiken. In maar liefst 18% van onze onderzochte tweets komt een hashtag voor. In ruim 24% van de Nederlandse tweets staat een url. Dat is weer veel minder dan in de VS, waar meer dan 32% van de tweets een link bevat. Iets meer dan 9% van de Nederlandse tweets is een retweet.

Wij Nederlanders weten kennelijk wel hoe we moeten twitteren. We weten wat een hashtag  en een retweet is en hoe we onze url’s moeten verkorten. Maar zijn er ook dingen die we nog niet weten? Ik heb geprobeerd een lijstje te maken.

1: Twitteren met een logo kan ook persoonlijk
Veel organisaties worstelen met de vraag of ze meerdere Twitteraccounts moeten aanmaken voor verschillende doelgroepen of een Twitteraccount voor de gehele organisatie.

En of ze hun medewerkers vanaf een persoonlijk account willen laten Twitteren (met een portretfoto), of vanaf een corporate account (met een logo). Het antwoord op die vraag hangt helemaal af van je doelstelling en de mogelijkheden binnen je organisatie. Ik zal daar in een later blog wat uitgebreider op ingaan.

Maar wat hoe dan ook belangrijk is op Twitter, is dat voor je volgers (en alle andere twitteraars waar je interactie mee aangaat) duidelijk is wie degene is die het account beheert.

We kunnen ons allemaal goed voorstellen dat het niet prettig is om vragen te stellen aan, of te converseren met, een logo. Dat bevordert niet bepaalt de interactie, die anonimiteit. Laat daarom altijd zien wie je twitteraar is. Ook als je profielfoto bestaat uit een logo. Dat kan op allerlei manieren. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden.

Twitter profiel StruktonTwitterpagina Dura Vermeer

2: De ideale tweet is veel korter dan 140 karakters
140 karakters is voor veel twitteraars al erg weinig, maar wist je dat de ideale tweet nog veel korter is? De ideale tweet telt tussen de 100 en 120 karakters. Met een tweet van tussen de 100 en 120 karakters laat je namelijk ruimte om te worden geretweet. Ongeveer 15 karakters voor de gebruikersnaam, 1 voor de ‘@’, en 3 voor ‘RT’ en de spatie.

3: Niet iedereen ziet een @mention…
Ik zie het zo vaak gebeuren, dat ik dacht, daar moet ik iets over schrijven op mijn weblog… Een @mention aan het begin van de tweet, terwijl de tweet overduidelijk bedoeld is om door meer mensen gelezen te worden dan alleen de twitteraar in de @mention.

Wanneer je een @mention plaatst aan het begin van je tweet, verschijnt deze tweet alleen in de timeline van degene die genoemd wordt in je @mention en in de timeline van alle twitteraars die jou en de persoon in de @mention beiden volgen. Al je overige volgers krijgen de tweet niet te zien in hun timeline.

Wanneer je dus een tweet wilt versturen aan al je volgers, maar waarin je wel een specifieke twitteraar wilt noemen, plaats dan net even wat woorden voor je @mention.

Bijvoorbeeld wanneer iemand de start van een nieuw project noemt waar je als organisatie aan meewerkt, zoals: ‘Vandaag start de bouw van het duurzaamste renovatieproject van Nederland’.

Stuur dan terug: ‘We zijn er helemaal klaar voor @naampersoon!’ (of beter nog ‘We zijn er helemaal klaar voor! RT @naampersoon Vandaag start de bouw van het duurzaamste renovatieproject van Nederland’) in plaats van ‘@naampersoon We zijn er helemaal klaar voor!’. Veel meer mensen zien bij die eerste twee opties immers dat je bij het project betrokken bent.

4: Twitter kent keybord shortcuts
In plaats van je muis te gebruiken, kun je Twitter ‘bedienen’ met je toetsenbord. Als je een vraagteken intoetst als je je Twitterprofiel open hebt staan, komen de mogelijkheden vanzelf in beeld. Zoals de ‘r’ om te retweeten, ‘g r’ om je Mentions te openen of ‘n’ om een nieuwe tweet te maken.

keyboard shortcuts TwitterErg leuk is de feature om Twitter te doorzoeken op foto’s en video’s. Maakt niet uit op welke pagina in Twitter je bent, wanneer je ’s p’ intoetst (search photos) of ’s v’ (search video’s) opent zich een zoekscherm. Typ daarin je zoekterm en Twitter toont je de meest populaire foto’s en video’s voor dat onderwerp.

5: Je kunt volgen zonder te volgen
Je kent ongetwijfeld de functie van Twitter om lijsten (lists) aan te maken. Met behulp van lijsten kun je Twitteraars groeperen op onderwerp of groepen maken van Twitteraars waar je niets van wilt missen.

Het extra mooie van lijsten is dat je iemand niet per se hoeft te volgen om hem of haar in een lijst op te nemen. Je bekijkt dan de updates van die twitteraars op een moment dat je zelf bepaalt (namelijk als je je lijst opent, dan krijg je een timeline te zien met alleen de tweets van de twitteraars in je lijst).

Bijvoorbeeld een lijst met collega’s, of een lijst met Twitteraccounts rond een evenement, die eigenlijk maar een paar weken per jaar interessant zijn om te volgen.

Zo kun je dus ook een lijst maken met Twitteraccounts van concurrerende bedrijven. Zij zien dan niet dat je ze volgt, maar jij blijft wel makkelijk op de hoogte van wat er bij hen speelt en waar zij zich mee bezig houden.

Reactie (1)

  • Inge Sijpkens Reageer

    Nog een tip voor Twitter, nummer 6: als je iemand volgt die veel RT’s verstuurt en je irriteert je daaraan, dan kun je selecteren dat je van die persoon geen RT’s meer te zien krijgt.

    Je ziet in je timeline dan alleen nog de originele tweets van die twitteraar. Voor meer info zie dit artikel op Twittermania: http://bit.ly/O4Ea8h

    08/08/2012 at 15:30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blog

Send this to friend