Blog

Terug naar Blog

10 tips voor blogtitels (en tweets en updates) die werken

10 tips voor blogtitels (en tweets en updates) die werkenAls je een weblog bijhoudt wil je dat het gelezen wordt. Toch? Alsof ik dat hoef te vragen!

Het bijhouden van een weblog kost tijd. Sommige mensen leggen er hun ziel en zaligheid in. Natuurlijk wil je dan dat je artikelen gelezen, geliket, geretweet en gepinned worden.

Uiteraard moet je artikel van goede kwaliteit zijn om gedeeld te worden. Het moet scanbaar zijn, relevant, vlot leesbaar en inhoudelijk beantwoorden aan de behoefte van je lezers. En natuurlijk loont het om de woorden die je beter vindbaar maken te gebruiken in je blogtitels. Maar daarmee ben je er nog niet.

Net als elk ander willekeurig product verkoopt een blogartikel zichzelf niet automatisch. Goede kwaliteit is niet altijd een garantie voor succes. Je hebt iets extra’s nodig. Een slogan of pay-off die je artikel verkoopt. En die slogan is je titel.

Met je titel lok je je lezers naar je weblog. Helemaal als je bedenkt dat die titel tevens de tweet of update vormt, die je lezers bij succes veelvuldig gaan delen via social media. In dit artikel daarom 10 tips voor blogtitels die werken.

1: Gebruik opsommingen

Titels met daarin getallen werken eigenlijk altijd goed. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is dat je je lezers daarmee het gevoel geeft dat ze je artikel snel kunnen scannen.

Ze kunnen zich informeren zonder het hele artikel te lezen en dat scheelt tijd. Een grote pré op het hedendaagse internet, waarop alles snel-snel moet.
Een paar voorbeelden:

2: Geef antwoord op de vraag: Hoe doe je dat?

Een van de redenen waarom mensen online artikelen lezen is om kennis op te doen. En om informatie te vergaren over onderwerpen die ze interessant vinden.

Laat je lezers daarom al in je titel weten dat je een nuttig advies voor ze hebt. Of dat je ze vertelt hoe ze iets kunnen aanpakken om er een succes van te maken.
Enkele voorbeelden:

3: Stel een vraag

foto toetsenbord

Goede blogtitel? Stel een vraag!

Ik ben zelf dol op vragende titels. Ik weet eigenlijk niet precies waarom, maar ik maak ze vaak automatisch, zonder daar specifiek op uit te zijn. En ik merk dat het werkt.

Als ik zelf een vragende titel zie op een ander blog merk ik dat ik direct ga nadenken over het antwoord. Als ik het antwoord niet weet klik ik sowieso door. Maar als ik het antwoord wel weet ook! Dan ben ik namelijk nieuwsgierig of het antwoord in het blog hetzelfde is als mijn eigen antwoord ;-).

Wederom een paar voorbeelden:

4: Richt je direct tot de lezer

Maak je blogtitels persoonlijk. Gebruik het woord ‘u’ of ‘je’ om je lezers direct aan te spreken. Zoals:

5: Vertel je lezers wat ze vooral niet moeten doen
‘Fouten maken mag’ zeggen we altijd. Maar ondertussen maken we ze liever niet. In je titel aangeven dat je lezers op dit moment iets fout doen of fout kunnen gáán doen werkt. Bijvoorbeeld:

6: Maak het makkelijk

Zoals gezegd, op internet moet alles snel. Daarnaast vinden we het natuurlijk heel fijn als iets heel makkelijk is. Als we met een paar simpele aanpassingen veel verbetering kunnen behalen.

Woorden zoals ‘simpel’, ‘direct’, ‘snel’ en ‘iedereen kan het’ kunnen je blogtitel daarom heel succesvol maken. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden:

7: Maak je lezers nieuwsgierig

als je blogt wil je worden gedeeld

Maak je lezers nieuwsgierig, zodat ze je blog gaan lezen en delen!

Soms mag je best een beetje cryptisch zijn om de interesse te wekken van je lezers. Combineer dat cryptische echter wel met iets concreets, zodat je titel ook echt vragen oproept die mensen beantwoord willen zien. En ze nieuwsgierig genoeg maakt om door te klikken.

Twee voorbeelden:

Dit laatste voorbeeld vereist wel een enorm concrete, informatieve inleiding, om te voorkomen dat je lezers direct weer afhaken omdat je niet snel genoeg to-the-point komt.

8: Zeg in je titel het tegenovergestelde van wat je vindt

Schrijf je veel over het nut van duurzaam bouwen? Dan werkt het om een blogtitel te maken die het tegenovergestelde beweert.

Ben je grote voorstander van meer innovatie in de bouw? Schrijf daar dan vooral een artikel over met de titel: ‘Waarom innovatie de bouwsector alleen maar slechte dingen brengt.’ Je potentiële lezers denken ‘Huh?’ en klikken zonder twijfel door naar je artikel.

Zelf schreef ik bijvoorbeeld artikelen met de titels:

9: Maak het urgent

Nieuwe ontwikkelingen brengen veranderingen met zich mee waar je lezers op in moeten spelen om succesvol te blijven. Of misschien denken je lezers juist dat ze zich in allerlei nieuwigheden moeten storten, terwijl dat volgens jou helemaal niet nodig is. Een vorm van urgentie creëren in je blogtitel kan dan zeker effect hebben.

Zo gebruikte ik op dit weblog over social media en website optimalisatie onder meer deze blogtitels:

10: Speel in op de actualiteit

Je lezers krijgen graag antwoord op de vraag: What’s new en wat kan ik daarmee? Want ik schreef al eerder:

Een van de redenen waarom mensen online artikelen lezen is om kennis op te doen. En om informatie te vergaren over onderwerpen die ze interessant vinden.

Onder dit punt voeg ik daar graag aan toe: en om bij te blijven.

Speel in je titels en artikelen vooral in op de actualiteit en vertaal dat naar je doelgroep. Mijn artikel:

is nog steeds mijn best gelezen artikel op dit weblog. Het werd al ruim 6.000 keer gelezen. Andere titels die ik gebruikte waren onder meer:

Succes met bloggen! En heb je meer tips voor goede blogtitels? Ik zie ze graag terug in de reacties!

Reacties (8)

 • 10-stappenplan voor het schrijven van een blog | Inge Sijpkens Reageer

  […] Ik schreef al: als je je blog kunt samenvatten in één zin weet je dat je een heldere boodschap hebt met focus. De titel van je blog is ongelofelijk belangrijk, niet in het minst omdat die titel ook de inhoud vormt voor tweets en updates. Je lezer moet in één oogopslag zien waar je blog over gaat en waarom hij of zij dat blog zonder meer moet lezen (hier vind je tips voor het schrijven van effectieve blogtitels). […]

  12/12/2014 at 13:40
 • Kim Reageer

  Bedankt voor de tips deze gaan zeker van pas komen!

  02/03/2015 at 08:34
 • Michelle Reageer

  Bedankt voor dit handige en overzichtelijke artikel! Ik ben het helemaal eens met je laatste tips, dat de artikelen urgent en vooral actueel moeten zijn! Naar mijn idee spreekt dit de meeste mensen aan en zal het ook makkelijker gedeeld worden door veel verschillende mensen op social media.

  23/03/2015 at 10:56
 • Marla Reageer

  Bedankt voor dit artikel. ik kan hier zeker wat mee en ga het toepassen op mijn volgende blogtitels. En wellicht kan ik oudere nog aanpassen.

  22/04/2016 at 23:13
 • Jordi Reageer

  Wat wilt de lezer, inleven in de bezoeker van je blog is zeer belangrijk. Ook Dutchblogger heeft er een stuk over geschreven. 75% van de bezoekers van een blog gaat weer weg. Dat is veel. Vooral als je kijkt naar hoeveel moeite je ervoor moet doen. Leuke tips.

  14/03/2017 at 13:34
 • Thomas Reageer

  Interessant artikel!

  10/12/2017 at 10:22
 • Top renovloer Reageer

  Kijk hier heb ik wat aan! Bedankt voor de inspiratie.

  27/03/2019 at 13:43

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blog

Send this to friend