Schrijven voor internet: 5 simpele tips die iedereen kan toepassen

Schrijven voor internet 5 tips

Niet iedereen beleeft evenveel plezier aan schrijven. Het gaat de een nu eenmaal makkelijker af dan de ander. Maar of je nu wel of niet makkelijk schrijft, het kan natuurlijk dat je vroeg of laat iets moet produceren. Voor een online nieuwsbrief, een weblog of je eigen website.

Hieronder volgen daarom 5 simpele tips die iedereen kan toepassen.

  • Tip 1: Zorg voor een pakkende titel

Je hebt er zelf ongetwijfeld ook regelmatig ‘last’ van: de hoeveelheid informatie die tot je komt via internet is enorm. E-mail, Twitter, Facebook, Linkedin, als je alles bij wilt houden moet je bijna je baan opzeggen en er een dagtaak van maken.

Aangezien dat voor de meesten van ons geen optie is gaan we scannen. Als we een bericht binnen krijgen, via wat voor kanaal dan ook, beslissen we vaak binnen 1 of 2 seconden of we het bericht de moeite waard vinden om (direct) te lezen (of helemaal niet).

Zorg dus voor een pakkende en informatieve titel. Een titel die je potentiële lezers nieuwsgierig maakt. Maak duidelijk dat ze er wat aan hebben om je tekst te lezen.

  • Tip 2: Val met de deur in huis

In het verlengde van tip 1: teksten worden online vooral ‘gescand’. Een roman, daar ga je echt even goed voor zitten. Maar een tekst op internet die wil je vooral ‘even snel’ kunnen lezen.

De charme van een lange opbouw naar een verrassende climax – zoals we die kennen uit romans – geldt dus zeker niet voor internet. Vertel gewoon direct waar het over gaat en wijdt dan verder uit.

  • Tip 3: Gebruik veel tussenkopjes

Zoals gezegd lezen we op internet totaal anders dan offline. Op internet moet het vooral snel, makkelijk en overzichtelijk zijn. Dat geldt voor websites, maar dat geldt zeker ook voor de teksten op die websites. Ons scangedrag kan ook wel worden omschreven als ‘koppen snellen’.

Eigenlijk moet voor je lezers in één oogopslag duidelijk zijn waar je tekst over gaat en wat ze er aan hebben.

Gebruik naast die pakkende titel daarom veelzeggende tussenkopjes. Houd je alinea’s kort. Opsommingen werken ook altijd goed.

  • Tip 4: Wees direct

Om maar weer even de vergelijking met de roman erbij te halen, sommige romanschrijvers blinken uit in het maken van de meest prachtige zinnen. Lange zinnen, met ingewikkelde constructies, moeilijke woorden en grammaticale bijzonderheden. Dat kun je op internet beter niet doen.

Nogmaals, op internet moet het vooral snel, makkelijk en overzichtelijk zijn. Daarnaast wordt op internet de persoonlijke touch gewaardeerd.

Spreek je lezers daarom direct aan en gebruik de actieve vorm (niet ‘Deze tekst werd geschreven door Inge Sijpkens’, maar ‘Inge Sijpkens schreef deze tekst’). Spreektaal kan ook heel goed op internet.

  • Tip 5: Haal je voordeel uit de interactiviteit van internet

Je hebt het vast wel eens ergens gezien in een magazine, zo’n lange link onderaan een tekst om te verwijzen naar de juiste pagina op internet, zoals http://www.ingesijpkens..nl/online-beter-vindbaar-zijn-linkbuilding-tien-tips. Dat is op internet dus niet nodig.

Internet is interactief en daar mag je best gebruik van maken. Schroom er dus niet voor je lezers door te verwijzen naar artikelen of websites die meer achtergrondinformatie bevatten over je onderwerp. Je eigen bronnen bijvoorbeeld. Zo bied je ze op een hele simpele manier ineens nog meer kennis aan en voeg je waarde toe aan je artikel.

Een van mijn bronnen is bijvoorbeeld ‘The 10 commandments of writing web content’.